Погледни внатре

Сестрите Романови

550 ден.

Има залиха

Приказна за историска вистина, за изгубените животи на ќерките на царот Николаj и Александра.

17 јули 1918 година. Четирите девојки се симнале по дваесет и трите скалила во подрумот на една куќа во Екатеринбург. Најстарата имала дваесет и две години, најмладата седумнаесет. Заедно со родителите и со тринаесетгодишниот брат, сите четири се бездушно убиени. Виновни се за тоа што биле ќерки на последниот цар и царица на сите Руси.

Во книгата „Сестрите Романови“ познатата авторка на биографии, Хелен Рапапорт, им нуди на читателите досега најавтентична приказна за големите кнегињи Олга, Татјана, Марија и Анастасија. Црпејќи материјал од нивните необјавени писма, дневници, документи од приватни архиви, насликала впечатлив портрет на нивниот живот во последните денови од династијата Романови. За првпат нивните животи се прикажани од детството, па сè до младешките вљубувања, прикажани се нивните сништа, надежи и напорниот соживот со нивната болна мајка и братот хемофиличар, потоа и траумите што им ги носи Револуцијата.

„Хелен Рапапорт насликала привлечен портрет на проколнатите големи кнегињи.“ – Пипл магазин

„Едноставно неверојатно… Вака треба да се пишуваат историските книги.“ – Алисон Вир

Формат

13,5 х 20 см.

ISBN

978-608-262-062-6

Година на издавање

2020

Автор

Хелен Рапапорт

Издавач

Култура