Погледни внатре

Книгата на изгубени имиња

500 ден.

Има залиха

Најпродавана книга според Њујорк тајмс
инспирирана од вистински настани за животот
на фалсификаторите на документи во време на
Втората светска војна.

Ева Трауб Абрамс, библиотекарка од Флорида, која е речиси пред пензија, едно утро, редејќи книги на полиците, погледот и запира на една фотографија во едно списание кое лежи отворено на нејзиното биро. Таа се замрзнува, тоа е слика на книга што не ја видела повеќе од шеесет и пет години – книга која е позната под името „Книгата на изгубени имиња“.
1942 година, Ева е принудена да избега од Париз по апсењето на нејзиниот татко, полски Евреин. Наоѓајќи засолниште во едно мало планинско гратче во слободната зона, таа започнува да фалсификува лични документи за еврејските деца што бегаат во неутрална Швајцарија. Но, бришењето на луѓето има цена, и заедно со мистериозниот, убав фалсификатор по име Реми, Ева одлучува дека мора да најде начин да ги зачува вистинските имиња на децата кои се премногу мали за да се сетат кои се тие навистина. Записите што ги чуваат во „Книгата на изгубени имиња“ ќе станат уште поважни кога ќелијата на отпорот за која работат ќе биде предадена и Реми ќе исчезне…