Конкурс за најдобар роман меѓу младите неафирмирани македонски автори – Романијада 2019

Водени од желбата да се поттикне креативната мисла кај младите, а исто така да им дадеме шанса на младите домашни автори да се промовираат, и особено охрабрени од досегашниот …

Известување за одбран ракопис-победник на РОМАНИЈАДА

Почитувани, По затворањето на РОМАНИЈАДА – конкурс за најдобар роман меѓу младите неафирмирани македонски автори за 2018, од изборот на ракописи, комисијата едногласно го одбра за победник романот со …

Известување за конкурс РОМАНИЈАДА 2018

Почитувани учесници на конкурсот за најдобар роман меѓу младите неафирмирани македонски автори Романијада 2018, ве известуваме дека добитникот ќе биде соопштен веднаш по завршувањето на Саемот на книгата, односно …

САЕМ НА КНИГАТА – ФРАНКФУРТ 2017

САЕМ НА КНИГАТА – ФРАНКФУРТ 2017 #fbm2017 Од 11-ти до 15-ти октомври, во Франкфурт, Македонската асоцијација на издавачи и оваа година како претставник на македонската литература ќе ги промовира …

Денес во Охрид се отвора јубилејниот 50. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура

Денес во Охрид се отвора јубилејниот 50. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура и 44. Меѓународна научна конференција, во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во …

„Тело одречено од пливање“

Во рамките на програмата на 54-тите Рацинови средби, во Велес беше промовирана стихозбирката „Тело одречено од пливање“ на младиот поет Митко Апостолов, кој ја прими наградата „Антологија на болката“ …

КУЛТУРА НИЗ МАКЕДОНИЈА

Во текот на месец јуни Култура ќе гостува во повеќе градови низ Македонија. Читателите ќе можат да си купат книга по намалени цени. Повелете #восветотнакнигите 13-17 јуни Прилеп 14-18 …

ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА

ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА од 11.06.2017 до 31.08.2017 година, во книжарницата на Култура (Ристиќева палата) и виртуелната книжарница www.kultura.com.mk Култура #восветотнакнигите ја започнува кампањата ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА! Ќе следат …