Задна корица
Погледни внатре

Прогонот на Герта Шнирх

420 ден.

Има само 1 на залиха

Категории: , ,

За судбината на една жена во еден превртлив свет, за вината на Чесите и на Германците – дали е можна прошка и меѓусебно разбирање?
Ноќта на 30/31 мај 1945 година, Герта Шнирх, заедно со својата ќерка е протерана од Брно со остатокот од германската заедница, со ништо друго освен со неколку лични работи. Исцрпувачкиот марш завршува во Похоржелице, каде што многу од протераните умираат од епидемија на тифус и дизентерија. Герта и неколку германски жени се спасуваат работејќи на полињата во јужна Моравија, каде остануваат откако ќе заврши транспортот. Откако ќе го врати своето чехословачко државјанство, Герта се враќа во Брно принудена да живее на маргините на општеството сè до втората половина на дваесеттиот век. Оваа невообичаено моќна книга опфаќа болни прашања за вината, за одмаздата и за прошката помеѓу Чесите и Германците.

ISBN

978-608-262-052-7

Формат

13,5 х 20 см.

Странци

459

Година на издавање

2019

Автор

Катержина Тучкова

Издавач

Култура