Back Cover
Види повеќе

Оксимороника

100 ден.

In stock

Категории:

Оксиморонот е реторичка фигура со која се спојуваат противречни термини за да му дадат смисла на некој исказ или израз, чие буквално значење е противречно или апсурдно, но има скриена смисла Самиот зборот оксиморон значи остра тапост или изострена глупост. Оксиморонските изрази се поистоветуваат со парадоксот – исказ кој изгледа противречен на самиот себеси, кој е невистинит или апсурден, но кој не значи дека е граматички неточен или невистинит. Книгата ОКСИМОРОНИКА е збирка парадоксални досетки и мудрости од најголемите ковачи на зборови во светската историја На пример: Огромен број лаги кружат по светот, но најлошо е што половина од нив се точни – Винстон Черчил; Секако, возможно е да ги сакаш луѓето, ако не ги познаваш добро – Чарлс Буковски, или штом еднаш ќе стане рамноправна со мажот, жената станува надмоќна – Сократ… итн.

Година на издавање

2007

ISBN

978-9989-32-490-1

Странци

332

Автор

Марди Грот

Издавач

Култура