Биографија

Author Picture

Сашо Димоски

Иако на прагот на своите триесетти, авторскиот опус на Димоски е сериозно обемен и ги вкучува публикациите: „Дневникот на Хулиганот“ (Култура, 2014), кој стана национален бренд преку неговото мулитмедијално презентирање во јавноста, „Алма Малер“ (Култура, 2014) – роман кој доби и своја сценска адаптација во Македонскиот Народен Театар и кој ќе биде прв македонски роман објавен од престижниот светски идзавач „Dalkey Archive Press“ за американски пазар, а добива и свое српско издание за „Лагуна“; потоа книгата собрани драми „Ние, Другите“ (Култура, 2015) во кои се поместени драмските текстови „Федра“, „Медеја“ и „Ана Комнена“ (трите текстови се праизведени), романот „Петтото годишно време“ (Култура, 2015), со поднаслов „Вовед во историјата на Третиот пол“ за кој го добива престижното „Рациново признание“ и зa кој го добива вториот договор за издавање пред американската книжевна јавност, повторно за Dalkey Archive Press. „Заспаните убавици“, со поднаслов „Втор вовед во историјата на Третиот пол“, е негова петта книга. Негови раскази се поместени во списанието „Рукописи“ (2011, Панчево), како и во „Антологија на македонскиот расказ“ во издание на Dalkey Archive за американскиот пазар.

Книги од Сашо Димоски

ОНЛАЈН ЦЕНА
Во кошничка
ОНЛАЈН ЦЕНА
Во кошничка
ОНЛАЈН ЦЕНА
Во кошничка
ОНЛАЈН ЦЕНА
Во кошничка