Showing 49–54 of 54 results

Раскази за деца

100 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници: 167


 

Раскази

110 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници : 27


 

Out of stock

Песни – избор

100 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници : 32


 

Out of stock

Лисецот младоженец

100 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници : 71


Во книгата под наслов ,,Лисецот младоженец” опфатени се сказни, легенди и преданија на јужноамериканските народи и на поголемиот дел од народите на Пацификот – народите на Австралија, на Нов Зеланд, на Папуа Нова Гвинеја, на Филипини и на Хаваите. Овој избор е дополнет и со сказни на Црнците што живеат таму. Стотици илјади, па и милиони Црнци биле префрлени во земјите на Латинска Америка како робови за да ги заменат индијанците во земјоделските работи по големите плантажи.

Карлсон лета

100 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници : 61


…Минувајќи Карлсон фрли еден долг поглед на Палчо и одмина. Направи малечок круг над покривот од соседната куќа, ги обиколи оџаците и потоа пак се упати кон прозорецот на Палчо. Ја зголеми брзината и помина крај Палчо и пак ја зголеми брзината…

Белото циганче

100 ден

Издавач : Култура
Година : 2001
Формат : мека
Страници : 158


Во книгата се работи за едно дете кое било оставено за време на војната во некое село. Додека бегале од окупаторот, група Роми (((Роми)) го пронашле и го одгледале. Момчето се викало Таруно и немало никаква врска со Циганите, но научило да ги почитува нивните обичаи, научило како да преживее, да заработи за живот плетејќи кошници. Имал пријатели – Цигани и не судел по бојата на кожата туку по карактерот. Останатите луѓе едноставно не го поднесувале Таруно и го викале Белото циганче. Tој бил срамежлив. Неколкупати се обидел да се спротистави на селските деца но секогаш завршувал во небрано. Таруно имал убав бел коњ по име Белка.