Книжарницата Култура се наоѓа во срцето на градот, лоцирана е во Ристиќева палата на плоштад Македонија.
Книжарницата Култура е првата книжарница во повоена Македонија, по основањето на книгоиздателството Култура во 1945 година.
Според архивските записи, со кои располага ИП Култура, книжарницата е во сопственост на Култура од 1958 година.
По многубројните социјални, општествени и политички турбуленции низ кои поминува Македонија, вистински куриозитет е што книжарницата останува на истата локација и со истата дејност повеќе од половина век.
Генерациите на книжари, уредници, директори кои работниот век го посветиле на Култура, читателите и собирот на сите книгољупци и денес се главните „виновници“ за опстојувањето на најстарата книжарница.
Покрај изданијата на ИП Култура во книжарницата Култура може да најдете четива за сечиј вкус, дел од стручна литература, историски и фактографски изданија, белетристика и литература за деца.

ПОВЕЛЕТЕ ВО СВЕТОТ НА КНИГИТЕ!

26840709_1678106605561575_1935210987513025359_o
21366639_365039830595800_6585887037002053748_o
18789711_10212282861202096_1203427895_o
21271048_365039577262492_5135173178585600622_n
21318996_365040033929113_2185785984580665872_o