Прикажување на сите 7 резултати

Попуст!

Свитокот од масада

190 ден 171 ден

Издавач : Култура
Година : 2006
Страници : 371

Попуст!

Тринаесетиот апостол

5 од 5
250 ден 225 ден

Издавач : Кутура
Година : 2007
Страници : 396

Попуст!

Загубениот симбол

350 ден 315 ден

Издавач : Култура
Година : 2009
Страници : 566

Попуст!

Книга на љубовта

250 ден 225 ден

Издавач: Култура
Година: 2013
Формат: мека
Страници: 619


За неговото постоење циркулираат само гласини. Морин  и Беранже ќе добијат чудни знаци кои ќе ги одведат до приказната за грофицата Матилда Тосканска, благородничка од единаесеттиот век, една од првите хероини-заштитнички на Книгата на љубовта. Со помош на својот роднина, језуитскиот научник од Ватикан, Морин ќе се соочи со смртоносните сили решени да ја сокријат вистината и ќе ја следат Матилдината трага низ Белгија, Италија и Франција. Шокантното финале ќе се одигра во катедралата во Шартр…

Попуст!

Избрана

100 ден 90 ден

Издавач: Култура
Година : 2010
Формат : мека
Страници: 263


Во Куќата на ноќта делуваат силите на мракот, а авантурите на Зои Редбирд во училиштето е наоѓаат пред мистериозен пресврт. Нејзината најдобра пријателка, Стиви Реј, е немртва и се мачи да ја одржи својата врска со човечноста. Зои не знае како да и помогне, но знае дека се што ќе откријат таа и Стиви Реј мора да остане тајна. Зои е во незгодна ситуација со своите три момчиња, ситуација која има потенцијал да заврши катастрофално. Се случува убиство. Се чини дека на Луѓето од верба им е смачено да живеат заедно со вампирите. Сепак, Зои и нејзините пријатели ќе дознаат дека нештата не секогаш се онакви какви што изгледаат… П.С. Каст е наградувана писателка на книги коишто се занимаваат со научната фантастика и натприродните појави, како и искусен предавач и учител. Живее и предава во Оклахома. Нејзината ќерка, Кристин Каст, има добиено награди за своите поеми и трудови од областа на новинарството. И таа живее во Оклахома, каде што студира биологија на универзитетот Нортистерн Стејт.

Попуст!

Гробницата на императорот

450 ден 405 ден

Издавач : Култура
Година : 2014
Формат : мека
Страници : 511


Возбудлив роман за битката за светска доминација помеѓу опасни криминални организации, со мистериозна приказна за гробницата на првиот император на Кина, чувана од армијата на теракотни војници, била запечатена повеќе од 2200 години. Таа е една од најголемите археолошки локалитети во светот, но кинеската влада не дозволува да се отвори. Се поставува прашањето Зошто? Ова прашање се обидува да го одговори поранешниот таен агент Котон Малон, по добивање на чудна белешка од уште почудна веб-страница. Посетувајќи ја веб-страницата дознава за проблемот на неговата пријателка Касиопеја Вит со еден човек кој бара од Малон да му донесе древен артефакт кој Касиопеја му го доверила на чување. Но постои еден мал проблем: Малон не знае што се случува. Од овој момент почнува возбудливото патување од Европа до Кина, полно со интриги, заплети и расплети на смртоносни тајни.

Попуст!

Житковските божици

299 ден 269 ден

Издавач: Култура
Дата: 2014
Формат: мека
Страници: 486


Високо на ридовите на Белите Карпати живеле од одамна жени надарени со исклучителни способности. Знаеле да лечат и да помагат во секакви маки, знаеле да посоветуваат во потешкотии а исто така, наводно ја претскажувале иднината. Ги нарекувале божици а своите знаења ги предавале од генерација на генерација.

Дора Идесова спаѓа кон последните од родот на житковските божици. Но не ја научила нивната уметност, завршила етнографија и решила да напише за нив опширна
научна студија. Кон крајот на деведесетите години во пардубичкиот архив на министерството за внатрешни работи открива папка водена од Државната безбедност за внатрешен непријател – нејзината тетка, божицата Сурмена. Дора ги расплеткува судбините на житковските жени и со изненадување открива дека, иако самата не
постанала божица, и таа е неодделив дел од таинствената традиција …

Авторката Катерина Тучкова (род. 1980) завршила Историја на уметноста и бохемистика на ФФМУ во Брно, денес работи како куратор. Дебитирала со новелата Монтеспанијада (2006), во 2009 го издава романот Прогонството на Герта Шнирх, за што ја добила наградата Магнесија Литера 2010 – Книжевниот клуб награда од читателите и била номинирана за наградата Јозеф Шкворецки, Магнесија Литера за проза и за наградата Јиржи Ортен.

Автор е на неколку стручни публикации од областа на чешкото сликарството, објавува книги кои се на границата меѓу историјата и белетристиката. Автор е и на белитристичката биографија Мојот татко Ками Лхотак (2008).