Прикажување на сите 5 резултати

Попуст!

ОД ЅВЕЗДИТЕ ДО ЛУЛКАТА

5 од 5
400 ден 360 ден

Издавач : Култура
Година : 2016
Страници : 437

Попуст!

Германци

299 ден 269 ден

Издавач : Култура
Година : 2014
Страници : 470

Попуст!

Синот на свештеникот

100 ден 90 ден

Издавач: Култура
Година: 2012
Формат: мека
Страници: 256


Најновото прозно остварување од поетот Ристо Ѓ. Јачев насловено како „Синот на свештеникот“ претствавува вечен сон на еден изневерен или поточно кажано излажан човек кој постојано го сонува тоа што му се случувало и му се случува со единствена верба дека човековото присуство на земјава остава трага.

„Синот на свештеникот“ е роман од и за новата македонска историја од времето на Граѓанската војна во Егејскиот дел на Македонија, по војната во Народна Федеративна Југославија кога протераните Mакедонци од својата грутка во новата татковина како скитници и питачи, како низ мрачен тунел, го минуваат животот во таги и стрaдaња заклучно до војната во 2001 година и неколку месеци по неа, во самостојна Република Македонија, по која, главниот јунак по враќањето дома, на родното огниште, исчезнува.

Попуст!

Крстопатите на Венко Марковски

800 ден 720 ден

Издавач : Култура
Година : 2011
Формат : мека
Страници : 492


Крстопатите на Венко Марковски е составена од два дела. Првиот ден е за сознанијата за едно бурно време кога се удирале темелите насовремениот,литературниот македонски јазик. Во вториот дел се првообјавуваат оригинални творби на Венко Марковски.

Попуст!

Сенките на дрвото од калинка

420 ден 378 ден

Издавач : Култура
Година : 2016
Формат : 13,5 х 20 см.
Страни : 324


Тарик Али ни ја раскажува приказната за последиците од падот на Гранада, за една потресна семејна сага, за оние кои успеале да го преживеат распадот на нивниот свет. Али е особено вешт во евоцирањето, за тоа каков им бил животот на осудените жители, опколени од сите страни со нетолерантно христијанство.

„Ова е роман кој има нешто да каже, и тоа на одличен начин.“ – „The Guardian“