Прикажување на сите 5 резултати

Попуст!

Единаесетиот увид

350 ден 315 ден

Издавач : Култура
Година : 2013
Страници : 269

Попуст!

Десетиот увид

250 ден 225 ден

Издавач : Култура
Година : 2011
Страници : 223

Попуст!

Дванаесеттиот ден

250 ден 225 ден

Издавач : Култура
Година : 2011
Страници : 722

Попуст!

Оксимороника

130 ден 117 ден

Издавач: Култура
Година: 2007
Формат: мека
Страници: 332


Оксиморонот е реторичка фигура со која се спојуваат противречни термини за да му дадат смисла на некој исказ или израз, чие буквално значење е противречно или апсурдно, но има скриена смисла Самиот зборот оксиморон значи остра тапост или изострена глупост. Оксиморонските изрази се поистоветуваат со парадоксот – исказ кој изгледа противречен на самиот себеси, кој е невистинит или апсурден, но кој не значи дека е граматички неточен или невистинит. Книгата ОКСИМОРОНИКА е збирка парадоксални досетки и мудрости од најголемите ковачи на зборови во светската историја На пример: Огромен број лаги кружат по светот, но најлошо е што половина од нив се точни – Винстон Черчил; Секако, возможно е да ги сакаш луѓето, ако не ги познаваш добро – Чарлс Буковски, или штом еднаш ќе стане рамноправна со мажот, жената станува надмоќна – Сократ… итн.

Попуст!

Масонски мозаик

500 ден 450 ден

Издавач : Култура
Година : 2012
Формат : мека
Страници : 280


Книга која на современ начин, со поглед од 21от век, нуди сеопфатни одговори, лични коментари и толкувања за вечните прашања и дилеми – што е Масонеријата!? кога се започнало!? обзнанување, еволуција и ширење на спекулативната или мисловната Масонерија; различни Обединенции, Редови и “степени”; анти-масонски теории, конспирации и фанатични противници; Масонеријата и религијата, политиката и општествата; Масоните како безвременска духовна аристократија на човештвото; “Сина Масонерија”, масонска Ложа, хиерархиска организираност и ритуална работа во “Отворена Ложа”; масонска филозофија, иницијациски Ред, езотерија, симболизам..