fb knigi

Денес во Охрид се отвора јубилејниот 50. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура

Денес во Охрид се отвора јубилејниот 50. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура и 44. Меѓународна научна конференција, во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во …

fb knigi

„Тело одречено од пливање“

Во рамките на програмата на 54-тите Рацинови средби, во Велес беше промовирана стихозбирката „Тело одречено од пливање“ на младиот поет Митко Апостолов, кој ја прими наградата „Антологија на болката“ …

Култура низ Македонија

КУЛТУРА НИЗ МАКЕДОНИЈА

Во текот на месец јуни Култура ќе гостува во повеќе градови низ Македонија. Читателите ќе можат да си купат книга по намалени цени. Повелете #восветотнакнигите 13-17 јуни Прилеп 14-18 …

Letna avantura so kultura. poster

ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА

ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА од 11.06.2017 до 31.08.2017 година, во книжарницата на Култура (Ристиќева палата) и виртуелната книжарница www.kultura.com.mk Култура #восветотнакнигите ја започнува кампањата ЛЕТНА АВАНТУРА СО КУЛТУРА! Ќе следат …

Коста Солев Рацин

Програма на 54.Рацинови средби

По 54-ти пат,  во Велес,  се одржуваат Рациновите средби И оваа година ИП Култура во соработка со „Рацинови средби“ ќе ги  поддржи авторите-дебитанти. Покрај поддршката за издавање на поетското …

18870273_1311897028886300_84866163_o

Томе Аџиевски со „Red Carnival“ е македонски претставник на 57.Венециско биенале на уметноста

57. Венециско биенале на уметноста  13 мај – 26 ноември 2017 Оваа година на 57. Венециско биенале на уметноста под насловот „VIVA ARTE VIVA“ уметничкиот директор  – светски реномираниот куратор Кристин Масел, симболично …

18623369_1453023874736517_6932003271213215601_o

Летен саем на книгата во Рамстор

Македонската асоцијација на издавачи во рамките на своите заложби за популаризација на книгата и културата на читање, продолжува со своите активности. Првиот во серијата настани е Летниот саем на …